Utrusta ditt kök med viktiga köksredskap

Att ha rätt köksredskap är en viktig del i att lyckas med matlagningen. Det finns en mängd olika köksredskap att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilka som är nödvändiga och vilka som är mer specialiserade. I den här texten kommer vi att gå igenom de viktigaste köksredskapen du behöver i ditt kök.

Det viktigt att ha rätt köksredskap för att underlätta matlagningen och för att lyckas med dina recept. Genom att investera i några grundläggande köksredskap av god kvalitet kan du förbereda och laga mat med större precision och enklare hantering av ingredienser. Kom ihåg att ta hand om dina köksredskap genom att rengöra och underhålla dem regelbundet, så kommer de att hålla längre och göra matlagningen till en ännu mer njutbar upplevelse.

Köksredskap för alla behov

Knivar och skärbrädor

För att kunna förbereda råvaror effektivt är det viktigt att ha bra knivar och skärbrädor. En kockkniv, en brödkniv och en mindre, smidig kniv för att skala och skära mindre saker är bra att ha. En bra skärbräda av trä eller plast är också nödvändig för att förhindra skador på bänkskivor och underlätta matlagningen.

Stekpanna och kastruller

En kvalitetsstekpanna och några kastruller i olika storlekar är grundläggande för matlagningen. Stekpannan används för att steka och bryna ingredienser, medan kastrullerna är användbara för att koka och sjuda mat. En särskild sauteuse-panna kan också vara bra att ha för att laga sauterade rätter.

Ugnsformar

För att laga mat i ugnen behöver du ugnsformar. Det är bra att ha några olika former och storlekar, eftersom de kan användas för allt från att grädda bröd till att laga gratänger och ugnsstekar.

Visp och slev

Vispen är oumbärlig för att blanda ingredienser och för att vispa grädde, ägg och liknande. En slev är också bra att ha för att röra om och servera maten, både från kastruller och pannor.

Skedar och gafflar

Att ha tillräckligt med skedar och gafflar är viktigt för att kunna röra om och servera maten, och för att mäta ingredienser. Dessutom är det bra att ha några olika storlekar och former av skedar, som teskedar och matskedar.

Rivjärn och potatisskalare

Ett rivjärn och en potatisskalare är användbara redskap för att förbereda grönsaker och riva ost, morötter och liknande. Ett rivjärn med olika grovlekar på rivytorna är praktiskt för att kunna riva olika typer av ingredienser.

Mått och våg

För att följa recept är det bra att ha måttsatser och en köksvåg. Måttsatserna används för att mäta upp torra och våta ingredienser, medan köksvågen är användbar för att väga ingredienser och portioner.

Burk- och flasköppnare

En burk- och en flasköppnare är bra att ha i köket för att öppna konservburkar, flaskor och burkar med olika typer av lock. Det finns flera olika modeller och storlekar, men en enkel och funktionell modell räcker för de flesta ändamål.

Träslevar och spatlar

Träslevar och spatlar är användbara för att röra om och vända mat i pannor och kastruller utan att repa beläggningen. Träslevar är bra för att röra om såser och grytor, medan spatlar är användbara för att vända och lyfta bitar av mat från pannor och ugnsformar.

Sil och durkslag

En sil och ett durkslag är nödvändiga för att sila bort vätskor från fasta ingredienser och för att skölja frukt och grönsaker. En finmaskig sil är bra för att separera små ingredienser, medan ett durkslag med större hål är användbart för att dränera pasta och liknande.

Skålar och fat​

Skålar och fat i olika storlekar och former är viktiga för att blanda och förvara ingredienser och för att servera mat. Det är bra att ha både djupa och flata skålar samt några större fat för att kunna anpassa sig till olika typer av maträtter.

Redskapshållare och förvaring

För att hålla ordning i köket är det bra att ha en redskapshållare där du kan förvara dina mest använda köksredskap inom räckhåll. Det är också viktigt att ha tillräckligt med förvaringsutrymme för dina övriga köksredskap, så att de inte tar upp onödig plats på bänkskivor och arbetsytor.